De proeftuin op NU.nl

December 2015 – Hoe kan flexibel omgaan met energie leiden tot een besparing van tot wel honderd euro per jaar? Lees het in de advertorial (redactionele advertentie) van Essent over de proeftuin die nieuwswebsite NU.nl onlangs publiceerde.

Nieuw energiemodel jaarlijks tot honderd euro voordeliger

Nederlanders zijn goed bezig met het zelf opwekken van groene energie. Zo goed zelfs, dat er soms files op het elektriciteitsnet ontstaan.

In Heerhugowaard is een wijk waar veel huizen standaard voorzien zijn van zonnepanelen om zelf energie op te wekken. Nu is de zon soms wel, soms niet aanwezig, maar in ieder geval vaak overdag, als veel mensen aan het werk zijn. Dan wordt er dus veel energie opgewekt die niet gebruikt wordt. Al die energie gaat terug naar elektriciteitsnet, waardoor het net overbelast kan raken. ’s Avonds is het juist omgekeerd: de vraag naar energie is dan groter dan het aanbod.

Samen met een aantal partners onderzoeken Essent en Alliander in Heerhugowaard of het mogelijk is vraag en aanbod van energie beter op elkaar af te stemmen. Door groene energie te gebruiken op het moment dat er veel opgewekt wordt, kunnen huishoudens energiefiles helpen voorkomen.

Daardoor hoeft het net minder vaak onderhouden of uitgebreid te worden. En dat voordeel komt uiteindelijk weer bij de consument terecht. Daarnaast kan het flexibeler omgaan met energie ook een directe besparing opleveren van tot wel honderd euro per jaar.

Slim energiesysteem regelt alles

Onder de naam EnergieKoplopers doen 200 huishoudens in Heerhugowaard mee aan een proef waarbij ze op een zogenoemd slim energiesysteem worden aangesloten. ‘Slim’ wil in dit verband zeggen dat het systeem zelf regelt dat alle (slimme) apparaten die erop aangesloten zijn op het juiste moment aan en uit gaan.

Daardoor kan duurzame energie op het moment dat het er is, duurzamer en goedkoper gebruikt worden. Alle deelnemers hebben een slim apparaat, zoals een elektrische boiler of een warmtepomp, in huis gekregen.

Bij deelnemer Leo Oostindië werden een slimme thermostaat, een warmtepomp en een slimme meter geïnstalleerd. “Voor zo’n warmtepomp heb je wel behoorlijk wat ruimte nodig, maar hij levert ook het hoogste rendement op. Je kunt er gemiddeld 240 euro per jaar mee besparen”, vertelt Leo.

En wat moet hij daar allemaal voor doen? “Helemaal niks dus! Het slimme energiesysteem kan vraag en aanbod van elektriciteit voorspellen en regelt automatisch dat het apparaat op het juiste moment aan staat of uit staat. Op je pc, smartphone of tablet kan je dat allemaal zien. Ik kijk nu niet meer iedere dag, want omdat alles normaal werkt, vergeet ik het gewoon.”

Vertrouwen
Moniek Thissen, projectleider van Energiekoplopers, geeft aan dat het projectteam gedurende het proefjaar intensief contact met de deelnemers houdt. “Energie in de toekomst duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar houden, dat is ons uiteindelijke doel. Van de proef willen we uiteraard leren of dit systeem werkt, maar ook of de deelnemers er vertrouwen in hebben dat het goed werkt, zonder dat je daar zelf iets aan hoeft te doen. Dat is voor ons belangrijk om te weten voor het verder ontwikkelen van dit energiemodel. Voor het zover is moet er echter nog meer duurzame energie in Nederland opgewekt worden. We hopen daarom dat steeds meer mensen zonnepanelen aan zullen schaffen”.

Lees het artikel op NU.nl

EnergieKoplopers Heerhugowaard 750px

 

Gerelateerde artikelen

Reageer