Het project

Energietoekomst

De energievoorziening in Nederland verandert. Steeds meer mensen wekken zelf energie op, bijvoorbeeld met zonnepanelen of windmolens. Dat is goed nieuws! En het zorgt voor nieuwe kansen. Niet alleen voor bestaande partijen, maar ook voor nieuwe partijen en nieuwe markten. Die moeten er namelijk voor zorgen dat vraag en aanbod van energie beter op elkaar worden afgestemd. Dat  onderzoeken we in de slimme energieproeftuin in Heerhugowaard. Voor een korte, eenvoudige uitleg bekijk het filmpje.

English version 

Het project is onderdeel van het Smart Energy Collective (SEC) en wordt mede mogelijk gemaakt vanuit het Innovatieprogramma Intelligente Netten (IPIN). EnergieKoplopers werkt nauw samen met het Universal Smart Energy Framework (USEF) voor de ontwikkeling van het slimme energiesysteem.

Het onderzoek

In de proeftuin onderzoeken we hoe een slim energiesysteem met behulp van slimme apparaten vraag en aanbod van energie optimaal met elkaar in balans kan brengen. Waarom is dit belangrijk?

Op een zonnige dag wordt er bijvoorbeeld overdag veel energie opgewekt en is het aanbod van energie groot en de vraag klein. Door overbelasting kan de stroom uitvallen. Als het ’s avonds donker is, komt iedereen thuis en is er veel vraag naar elektriciteit. De zonnepanelen kunnen geen energie opwekken en er is weinig stroom in de wijk aanwezig. Door vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen, kan de in de wijk opgewekte duurzame energie beter gebruikt worden. En hoeft er minder energie van de centrale te komen.

Het slimme energiesysteem (USEF) zet de slimme apparaten automatisch aan en uit. Ook zorgt het systeem ervoor dat alle betrokken partijen op een efficiënte manier kunnen samenwerken en informatie met elkaar kunnen uitwisselen. Zo wordt vraag en aanbod van energie optimaal geregeld.  Zo blijft energie ook in de toekomst duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar.

Resultaten

Onze partners