Sociaal Economische Raad bezoekt EnergieKoplopers in Heerhugowaard

Een delegatie van de SER Borgingscommissie Energieakkoord, onder leiding van voorzitter Ed Nijpels, heeft donderdag 8 september een werkbezoek gebracht aan de slimme energieproeftuin EnergieKoplopers in ‘Stad van de Zon’ in Heerhugowaard. In deze proeftuin onderzoeken energiebedrijf Essent en netwerkbedrijf Alliander samen met 200 huishoudens hoe zij het (lokale) elektriciteitsnet betrouwbaar kunnen houden door met een slim energiesysteem en slimme apparaten flexibel met energie om te gaan.

Energiefiles
Het in 2013 gesloten Energieakkoord heeft als doelstelling om in 2023 16 procent duurzame energie te realiseren. Duurzame energiebronnen als wind en zon zijn grillig: het aanbod is groot of klein, afhankelijk van het weer. Dit heeft grote invloed op onze energievoorziening. Als bij veel huishoudens tegelijk veel zonne-energie wordt opgewekt en niet wordt gebruikt, bijvoorbeeld doordat men op kantoor is, dan kunnen energiefiles op het net ontstaan met mogelijk stroomstoringen tot gevolg. Door flexibel met energie om te gaan en energie te gebruiken op het moment dat er lokaal veel wind of zon is, kunnen huishoudens deze energiefiles helpen voorkomen.

Belangrijk experiment
Nijpels: “In het Energieakkoord hebben we afgesproken dat het aandeel duurzame energie moet stijgen naar 14 procent in 2020 en 16 procent in 2023. Om dit doel te halen, is het noodzakelijk dat de opgewekte duurzame energie ook getransporteerd kan worden. Daar is een slim energiesysteem voor nodig. EnergieKoplopers is een belangrijk experiment dat inzicht geeft in hoe een slim energiesysteem met slimme apparaten helpt om het (lokale) elektriciteitsnet tegen zo laag mogelijke kosten betrouwbaar te houden en welke rol huishoudens daarbij kunnen spelen.”

Bewonersbezoek
Tijdens het bezoek presenteerden Essent en Alliander het project en de belangrijkste tussenresultaten. Ook gingen zij dieper in op hoe deze proeftuin zich verhoudt tot andere proeftuinen en op de voorwaarden van opschaling. De SER-delegatie en genodigden, waaronder wethouder Duurzaamheid bij gemeente Heerhugowaard Monique Stam-de Nijs, spraken daarnaast met bewoners over wat zij in het dagelijks leven hebben gemerkt van hun deelname aan de proef.

Ed Nijpels in gesprek met Leo Oostindië, deelnemer aan de proeftuin en voorzitter van wijkpanel Stad van de Zon Heerhugowaard
Ed Nijpels in gesprek met Leo Oostindië, deelnemer aan de proeftuin en voorzitter van wijkpanel Stad van de Zon Heerhugowaard
De volledige delegatie, genodigden en organisatie van het werkbezoek, waaronder: Susanne Bach, projectleider Energiekoplopers bij Essent (uiterst links), Moniek Thissen, projectleider Energiekoplopers bij Alliander (derde van links) Monique Stam-de Nijs, wethouder Duurzaamheid bij gemeente Heerhugowaard (vijfde van links)
De volledige delegatie, genodigden en organisatie van het werkbezoek, waaronder: Susanne Bach, projectleider EnergieKoplopers bij Essent (uiterst links), Moniek Thissen, projectleider EnergieKoplopers bij Alliander (derde van links), Monique Stam-de Nijs, wethouder Duurzaamheid bij gemeente Heerhugowaard (vijfde van links)

Over Essent
Essent is een energiebedrijf dat gas, elektriciteit en andere energieproducten- en diensten levert aan 2,5 miljoen consumenten en bedrijven in Nederland en België. Essent werkt aan innovatieve oplossingen om een duurzame energievoorziening te stimuleren, die tegelijkertijd betrouwbaar en betaalbaar is. Het hoofdkantoor van Essent staat in ’s-Hertogenbosch. Essent is onderdeel van de nieuwe internationale groep innogy. Een innovatieve speler op de Europese energiemarkt, waarin de internationale activiteiten op het gebied van duurzame energie, netwerken en retail zijn gebundeld.

Over Alliander
Alliander is een netwerkbedrijf in de energiesector en bestaat uit de ondernemingen Liander en Liandon. Bij Alliander werken circa 7.000 medewerkers. Netbeheerder Liander distribueert elektriciteit naar bijna 3,1 miljoen klanten en gas naar ruim 2,5 miljoen klanten in ruim een derde van Nederland. Liander verzorgt het onderhoud, de uitbreiding en de innovatie van de netten in Gelderland, Noord-Holland, Friesland, Flevoland en delen van Zuid-Holland. Liandon levert diensten op het gebied van aanleg en onderhoud van complexe energie-infrastructuren. Alliander zorgt ervoor dat klanten de juiste energiekeuzes kunnen maken. Voor zichzelf en voor de totale energievoorziening. Zodat iedereen onder gelijke condities toegang heeft tot betrouwbare, betaalbare en duurzame energie.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met:

Alliander Woordvoering
E: woordvoering@alliander.com
T: 088 191 20 02

Gerelateerde artikelen

Reageer